Succesvolle herontwikkeling Waterfront in Gent via brownfieldconvenant

Publicatiedatum

Gent is een site voor werken en wonen rijker: Waterfront. Alides Properties herontwikkelde het voormalig industrieterrein Toemaattragel (4,5 ha) via een brownfieldconvenant. VLAIO stond in voor de coördinatie en de administratieve opvolging van dit brownfieldconvenant.

Ten zuiden van het stadscentrum

Het project ligt op het voormalig bedrijventerrein ‘Toemaattragel’. Dit terrein ligt ten zuiden van het stadscentrum, nabij de Schelde en de op- en afrit aan het UZ Gent, en tussen de Moutstraat, de Toemaattragel en de Foreestelaan. Op dit terrein was vroeger Algemene Bouw Maes nv gevestigd. 

Brownfieldconvenant 'Waterfront'

Om de herontwikkeling van het terrein te faciliteren deed Alides Properties beroep op een brownfieldconvenant. Het brownfieldconvenant ‘Waterfront’ werd op 26 september 2017 gesloten tussen Alides Properties, de Stad Gent, De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Regering. De samenwerkingsovereenkomst biedt verschillende voordelen op administratief-juridisch en financieel vlak. Door de betrokken overheidsinstanties en private partners samen te brengen, kan de complexe problematiek van deze brownfields vlotter aangepakt worden.  Zo is via het brownfieldconvenant gewaarborgd dat de bodemsanering correct - en afgestemd op de herontwikkeling – gebeurt. 

Hoe ziet het terrein er nu uit? 

Op de deelsite 'Forum' werden 20.000 m² bedrijfsgebouwen, loodsen en kantoorachtigen opgericht. Intussen zijn die allemaal ingenomen door nieuwe bedrijvigheid. Een ander deel van het bedrijventerrein werd omgevormd tot woongebied via het RUP Stedelijk Wonen uit 2017. Op deze deelsite 'LUX' kwamen 27.000 m² residentiële gebouwen in een groene omgeving. Het voormalige kantoorgebouw van Algemene Bouw Maes nv is omgevormd tot studentenhuisvesting. Het fiets- en wandelpad Novaretzpad werd aangelegd, en het terrein kreeg ook meerdere groenzones met wadi’s, en een verbinding met de straat Tussenbermen. Deze straat heeft nu een rechtstreekse toegang tot de groenzones op de site en op de toekomstige groenklimaatas langs de Schelde ter hoogte van Toemaattragel. 

Brownfieldprojecten hebben aandacht voor duurzaamheidselementen. In dit project werden wadi's aangelegd en kregen alle gebouwen groendaken en een aantal gemeenschappelijke functies zoals collectieve dakterrassen.  

 

Waarom brownfieldconvenanten? 

Verwaarloosde, onderbenutte en vaak verontreinigde sites (zogenaamde ‘brownfields’) vinden moeilijk een nieuwe invulling. Tegelijkertijd wordt het alsmaar moeilijker om geschikte en betaalbare ruimte te vinden om te ondernemen. Via een brownfieldconvenant krijgen ontwikkelaars en investeerders financiële, juridische en organisatorische voordelen bij de (her)ontwikkeling van braakliggende en onderbenutte bedrijventerreinen. Zo moet geen open ruimte aangesneden worden, en kunnen verloederde omgevingen opnieuw nuttig ingezet worden om te werken, te wonen, en te leven.

 

Delen: