Succesvolle herontwikkeling bedrijventerrein Wiedauwkaai via brownfieldconvenant

Publicatiedatum
Het Gents stadsontwikkelingsbedrijf sogent, de Stad Gent en de NMBS ontwikkelden het bedrijventerrein Wiedauwkaai in Gent via een brownfieldconvenant. Zo'n convenant biedt verschillende voordelen op administratief-juridisch en financieel vlak. VLAIO staat in voor de coördinatie en de administratieve opvolging van deze brownfieldconvenanten.

Nieuw bedrijventerrein Wiedauwkaai

Het bedrijventerrein ‘Wiedauwkaai - Wondelgemse Meersen’ ligt ten noorden van het stadscentrum en ten zuiden van het zeehavengebied. Het gebied van 14,5 ha ligt tussen de Nieuwevaart in het zuiden, de Kapiteinstraat in het noorden, de Parallelweg en de spoorweg in het westen en de N458 Wiedauwkaai in het oosten. Voor de herontwikkeling was het onbenut en verlaten. Het werd ingericht als een kwalitatief en duurzaam bedrijventerrein ‘Wiedauwkaai’, bestemd voor kmo's.

Dit brownfieldproject  is een mooie illustratie van de gerichte uitgifte van de bedrijventerreinen in handen van Groep Gent, waarbij verdichten van economische functies wordt gestimuleerd. Deze aanpak wordt ook ondersteund op Vlaams niveau.

Brownfieldconvenant 

Om deze herontwikkeling te faciliteren deden sogent, de Stad Gent en NMBS beroep op een brownfieldconvenant. Dat werd op 6 juni 2009 gesloten tussen met de OVAM, Agentschap voor Wegen en Verkeer en de Vlaamse Regering. 

Deze samenwerkingsovereenkomst biedt verschillende voordelen op administratief-juridisch en financieel vlak. Door de betrokken overheidsinstanties en private partners samen te brengen, kan de complexe problematiek van deze brownfields vlotter aangepakt worden. Zo is via het brownfieldconvenant, met betrokkenheid van de OVAM, gewaarborgd dat de sanering correct is gebeurd en afgestemd op de herontwikkeling.

Wiedauwkaai - Wondelgemse Meersen

Bedrijven en groen

Het doel van het brownfieldconvenant was om een bedrijventerrein voor kmo’s in te richten met een kavelgrootte tussen 1.000 en 5.000 m². Het bedrijventerrein Wiedauwkaai werd sinds het najaar van 2014 ontwikkeld en op de markt gebracht. De 26 resterende percelen zullen vanaf oktober 2023 stapsgewijs te koop aangeboden worden. In 2017 werd hiertoe een nieuwe rondweg (Buitensingel) afgewerkt. Naast het nieuwe bedrijventerrein werd een groene fiets- en wandelas van 4,5 ha langs de Lieve gerealiseerd. Dit maakt het mogelijk om te werken in een groene en aangename omgeving.

Bodemverontreiniging

De aanwezige bodemverontreiniging bestond uit een verontreiniging in het noorden als gevolg van een voormalige creosoteerwerf. De sanering werd via een ontgraving volledig afgerond in maart 2023. Er blijft op het terrein een restverontreiniging, de kwaliteit van het grondwater wordt nog 5 jaar opgevolgd. 

De partijen in het brownfieldconvenant stellen nu vast dat aan alle doelstellingen en engagementen uit het brownfieldconvenant is voldaan.

Delen: