Oproep onderzoeksinfrastructuur hogescholen 2024

Publicatiedatum

De nieuwe oproep van 2024 voor financiële ondersteuning van nieuwe onderzoeksinfrastructuur of verbetering van bestaande infrastructuren is gelanceerd. De infrastructuur moet aan de hogeschool praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek faciliteren met het oog op het creëren van een economische en maatschappelijke meerwaarde voor Vlaamse ondernemingen. Op 30 mei 2024, van 9.30 tot 11 uur wordt een online infosessie gehouden over deze oproep. 

Ontsluiten innovatiekennis

Hogescholen zijn een belangrijke actor binnen het Vlaamse innovatielandschap. Ze creëren nieuwe kennis en expertise die kmo’s kan helpen met praktijkgerichte uitdagingen. Via Blikopener zet VLAIO in op het ontsluiten van de innovatiekennis van hogescholen en op het versterken van de samenwerking tussen de hogescholen en bedrijven.

3 miljoen euro voor onderzoeksinfrastructuur

Om het onderzoek door de hogescholen te versterken, zijn voldoende investeringsbudgetten in onderzoeksinfrastructuur nodig. De Vlaamse Regering wil daarom werk maken van een volwaardig subsidie-instrument voor de financiering van onderzoeksinfrastructuur.

Oproep staat open

De onderzoeksinfrastructuur moet ertoe leiden dat nieuwe praktijkgerichte kennis wordt ontwikkeld, die vervolgens snel naar het werkveld doorstroomt. Op deze manier kunnen Vlaamse ondernemingen en/of social profitorganisaties, in het bijzonder de ondernemingen die zelf niet over voldoende middelen beschikken om onderzoek te doen, toch innoveren. Op deze wijze wordt een economische meerwaarde gecreëerd.

De infrastructuur moet ook een maatschappelijke meerwaarde hebben en sluit bij voorkeur aan bij een van de volgende beleidsthema’s: Energie, klimaat, circulaire economie en digitalisering (AI, industrie 4.0, cyberveiligheid), …

Deadline voor aanvraag: 12 september

De Vlaamse Regering heeft een budget van 3 miljoen euro ter beschikking gesteld voor deze oproep. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de middelen uit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen. Hogescholen kunnen tussen 2 september 2024 en 12 september 2024 een aanvraag indienen.

Alle informatie over deze oproep:

Delen: